Bemutatkozás

A Martin György Néptáncszövetség 1993 júniusában alakult, közel húsz együttes részvételével. Célkitűzése, hogy létrehozza a közművelődési és kulturális életben, valamint a nemzeti hagyományok és értékek őrzésében kiemelkedő szerepet betöltő amatőr néptáncosok országos, szakmai szövetségét, biztosítva ezáltal a néptáncegyüttesek érdekvédelmét, érdekképviseletét.

Kiemelkedően fontos a néptáncmozgalom fejlődésének, szakmai, művészeti, pedagógiai feltételeinek javítása, a hagyományőrző és a művészeti tevékenység támogatása valamint a mozgalmon belüli együttműködés, kapcsolattartás, információáramlás elősegítése is.

A megalakulás utáni években a Martin György Néptáncszövetség csoportos és egyéni tagságának száma folyamatosan és dinamikusan emelkedett, a 2000-es években a létszám hullámzott, majd a 2010-es évektől ismét emelkedett, jelenleg kb. 5000 fő. Az ország valamennyi területét képviselő tagság túlnyomó része a tag-együttesek táncosait reprezentálja, de jelentős az együttesvezetőket, koreográfusokat, táncpedagógusokat és egyéb szakembereket tömörítő egyéni tagság is.

A Szövetség programjával az országban – sőt a határainkon túli területeken is – a népművészettel, néptánccal foglalkozók többtízezres tömegét képviseli. A tagság túlnyomó többsége 30 év alatti.

A Martin György Néptáncszövetség rendszeres költségvetési támogatás nélkül működő, a néptáncegyüttesek, néptáncpedagógusok elhatározásából megalakult, alulról szerveződő szakmai szövetség, amely tevékenységét a társadalmi szervezetek részére kiírt minisztériumi-, NKA-, NEA- és MMA-pályázatokon kapott támogatásokból és a tagdíjakból finanszírozza!

A Szövetség szervezi a magyarországi felnőtt néptáncmozgalom legfontosabb rendezvényeit az ország különböző településein:

NÉPTÁNCANTOLÓGIA – Budapest (Erkel Színház, Budapesti Operettszínház)
IFJÚSÁGI NÉPTÁNCANTOLÓGIA – Budapest (Thália Színház, Hagyományok Háza)
NÉPTÁNCOSOK BÁLJA – Budapest (Almássy téri Szabadidőközpont, KÖSZI, Fonó, Fáklya Klub)
ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPTÁNCFESZTIVÁL – Nyíregyháza (Váci Mihály Kulturális Központ)
TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ MARTIN GÁLA – Budapest (Budapest Sportaréna)
KORTÁRS NÉPTÁNC – Budapest (Művészetek Palotája)
MARTIN GYÖRGY NÉPTÁNCFESZTIVÁL – Szeged (Kisszínház)
ORSZÁGOS TOVÁBBKÉPZÉS – Budapest, Békéscsaba, Nyíregyháza, Kiscsősz
NÉPTÁNC HATÁROK NÉLKÜL KONFERENCIA – Budapest
NÉPTÁNCOSOK ORSZÁGOS BEMUTATÓ SZÍNPADA (minősítő) – Százhalombatta, Kaposvár, Sárospatak, Debrecen, Salgótarján, Budapest, Tatbánya